Cât costă fericirea ta?

Am citit acum câteva luni cu încântare (poate naivă) cartea lui Tim Ferriss, Săptămâna de lucru de 4 ore. Printre zecile de sfaturi și recomandări de aplicații și scurtături care pot să-ți facă viața mai bună și munca mai puțină era menționat și un calculator de cost de viață ideală.

Calculul se face în doi pași. Întâi afli care e suma minimă cu care poți să trăiești (instrument aici). Realizarea că de fapt nu ai nevoie de foarte mulți bani ca să nu ajungi pe străzi îți dă libertatea de a risca și de a face schimbări în viața ta. Suma asta e formată din cheltuieli pe care nu poți să le ocolești (chirie, utilități, sport, câteva ieșiri în oraș, etc) plus un fond de rezervă și ar trebui să excludă lucruri de care poți să te lipsești pentru că nu aduc valoare în viața ta.

Apoi, aduni costurile tuturor lucrurilor pe care susții că ai vrea să le ai sau să le trăiești, să zicem într-un an, dar pentru care îți lipsesc banii (instrument aici). Pentru că unora le e greu să își formuleze dorințele, Tim enumeră niște posibile vise:

  • un loc pe care vrei să îl vizitezi
  • o experiență memorabilă pe care vrei să o trăiești pănă la sfârșitul vieții
  • o activitate pe care vrei să o faci zilnic
  • o activitate pe care vrei să o faci săptămânal
  • ceva ce ai vrut dintotdeauna să înveți

(poate să fie și o datorie de care vrei să scapi sau orice altceva ar contribui la o viață ideală pentru tine)

Din cele două calcule rezultă o sumă pe care trebuie să o câștigi lunar ca să-ți trăiești visul cu ochii. Așa-i că nu știi care e numărul magic pentru tine?

Toți spunem că ne-ar plăcea să avem mai mulți bani, să câștigăm la loterie, să primim o moștenire dar dacă de fapt diferența dintre câștigurile noastre și viața de vis nu e chiar așa de mare?

Exercițiu ăsta te obligă să îți definești clar visurile, să afli cât costă și cât mai trebuie să câștigi ca să le obții. Un obiectiv precis și tangibil (cine știe, poate e doar un plus de 500 lei/ lună) o să fie întotdeauna mai ușor de atins decât fantasmele în care câștigi la loto un million de euro sau te căsătorești cu un milionar/ o milionară. :)

Nu cred că dorințele materiale sunt rele în sine. De fapt, dacă te străduiești să le obții, ai mari șanse să-ți dai seama că unele dintre ele nu te împlinesc (spre deosebire de cineva care jinduiește la ele toată viața dar le consideră intangibile) și să cauți apoi mai departe sursele reale de pace.

Sounds like a plan to me!

Cât costă fericirea ta?