Garderoba: o abordare minimalista

Am avut mai tot timpul o relatie frustranta cu hainele. Pana pe la 14 ani saraca mama si-a pierdut multe duminici cu mine rascolind in selectia de chinezisme din orasul nostru de provincie pentru ceva care sa-mi placa. Dupa ce le cumparam imi schimbam brusc parerea despre ele si deveneau sursa de anxietate si remuscari de cate ori deschideam dulapul. Pana pe la 20 garderoba mea a fost un mix de lucruri primite, ramasite din liceu si achizitii impulsive (lucruri care mi se pareau cool dar nu se potriveau cu nimic din ce aveam deja).

Gluma s-a ingrosat insa cand am inceput sa lucrez si a fost nevoie sa arat ca un adult responsabil. Fizionomia nu ma ajuta oricum, chiar si la 26 de ani unii oameni care nu ma cunosc inca ma mai intreaba daca sunt majora.

Pe langa a-mi gasi un stil care sa ma reprezinte mi-am dorit sa nu ma mai aflu in situatia in care sa am un dulap plin si sa nu stiu cu ce sa ma imbrac si, in plus, sa cheltui inteligent si cu minima risipa de timp.

Cumva mi-am dat seama ca mai multe lucruri simple, uni, in culori neutre combinate nu prea au cum sa dea gres. Am adoptat stilul minimalist fara sa imi propun neaparat. Faptul ca ai o idee despre ce iti place nu te opreste insa de la shopping irational si excesiv. Tin minte perioade in care in fiecare sambata bateam magazinele in cautare de noutati si posibile chilipiruri. Am auzit despre colectii de peste 30 de tricouri albe sau perechi de jeans. Simple, uni, in culori neutre dar intr-un numar covarsitor. Nu am ajuns la astfel de numere dar aveam cu siguranta multe tricouri si nicio fusta, multi pantofi sport si nicio pereche mai feminina.

Noi beculete s-au aprins cand am citit despre minimalisti (in majoritate barbati) care si-au limitat numarul de posesiuni la 100 sau mai putin din care doar o treime obiecte de imbracaminte.

Toate astea s-au adunat ca intr-un puzzle cand am descoperit conceptul de garderoba caspula (cel mai bine ilustrat pe Un-fancy), pentru mine, solutia la goana nebuna dupa haine.

Principiile suna cam asa:

  • capsula se construieste inainte de inceputul fiecarui sezon si se poarta pe toata durata lui
  • capsula contine un numar fix de haine si pantofi – numarul obisnuit e intre 30 – 37 (un exemplu de garderoba de toamna de pe Un-fancy contine 16 topuri, 4 jachete, 8 pantaloni/fuste/rochii si 9 perechi de incaltaminte); sunt excluse lenjeria intima, pijamalele, echipamentul sportiv si accesoriile
  • piesele pe care le alegi trebuie evident sa se poata combina cat mai bine intre ele
  • capsula se alcatuieste din obiecte pe care le detii deja si piese cheie pe care le cumperi inainte de inceputul sezonului pentru a completa golurile din capsula
  • trebuie sa stabilesti un buget fix pentru completarea golurilor
  • ideal e sa asezi piesele din capsula pe umerase, aerisit, intr-un dulap, in asa fel incat sa iti fie usor sa le vezi pe toate si sa imaginezi combinatii potrivite
  • depozitezi restul de haine intr-un loc cat mai putin accesibil
  • dupa startul sezonului nu mai scotocesti dupa alte haine in dulap si, evident, nu mai cumperi nimic

Ce zici, merita o incercare?

Coming next: concluziile primei mele experiente cu garderoba capsula

Garderoba: o abordare minimalista