Perioada în care am stat cu toții în case a venit cu sute de recomandări de umplut timpul și calmat mintea și nu vreau să adaug acum noi opțiuni pentru timpul în care activitățile sociale obișnuite nu sunt încă disponibile.
Aș vrea însă să rămână aici, ca un exercițiu de recunoștință, toate lucrurile care au făcut ultimul an mai ușor pentru mine, cu concluzia că, și în cele mai dificile perioade, există în jurul nostru tot felul de proptele, balsamuri și mâini de ajutor. 🙂
Așadar, lista mea include:
Cartea și cursul online Inner Engineering ale lui Sadhguru. Am împrumutat cartea de la prietena mea Oana chiar cu câteva zile înainte de starea de urgență. Am regăsit-o atunci, când șurubele și piulițele interioare erau în mare dezordine și aveau nevoie de o aliniere. Mi-am amintit în timp ce citeam ca anul trecut, de Diwali (sărbătoarea luminii la indieni) obținusem acces și la cursul online Inner Engineering, dar nu apucasem încă să îl parcurg. Cu fără prea mare speranță am încercat să văd dacă e încă accesibil și zeul piulițelor a fost de partea mea 🙂
E dificil să explic cum a ajutat Inner Engineering, dar aș zice ca avem periodic nevoie de o preocupare mai intensivă, de măcar câteva zile, pentru reglarea și punerea în context a perspectivei și atitudinii asupra vieții, în orice mod funcționează pentru noi (retreats, workshop-uri, Camino etc). Cursul conține și o parte de practică zilnică (posturi și exerciții de respirație) care era înainte de pandemie predată offline, dar are acum și varianta online (Inner Engineering completion).
Yoga intensiv cu Oana și Evelina. Prietena mea Oana, the yoga teacher, și profesoara mea preferată de la Wordclass, Evelina, au ținut în timpul stării de urgență ore de yoga online live de 2-3 ori pe săptămână. Mai ales în perioada în care nu ieșeam din casă decât o dată pe săptămână și doar la supermarket, era foarte util să am 4 seri din 5 ocupate cu yoga, meditație ghidată și happy thoughts. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi arătat piulițele fără rutina job – treburi în casă – yoga – duș – citit – dormit în lunile de izolare strictă. În plus, faptul că mă întâlneam în mod constant cu fețe dragi și familiare era de foarte mult ajutor. Au fost multe ore de yoga disponibile, dar factorul familiar a contat mult pentru mine. Am încheiat anul tot cu Evelina cu o sesiune de yoga și un atelier de Vision Boards pe zoom. 🙂
Alte forme de conținut care încurajează meditația, bunăstarea și calmul interior. Aici pot să includ cursul The Science of Happiness de pe Coursera, video-uri cu Tara Brach, un challenge de meditație cu Deepak Chopra, citit din Eckhart Tolle și alte articole pe subiect găsite pe internet.
Radio România Muzical. Pentru mai bine de două luni nu am putut să ascult niciun alt radio în afară de Radio România Muzical. Era ca o păturică caldă pentru creierul meu în derivă și îl ascultam aproape non stop.
Plimbarile prin cartier. După Paște am hotărât că ar fi sănătos pentru mine să folosesc articolul din declarație cu mișcarea fizică individuală și să mă plimb măcar pe străzile din jurul blocului meu. Nu știu dacă a fost din cauza deprivării de exterior sau de limitarea teritoriului de explorare, dar am găsit zeci de detalii care m-au încărcat cu sentimentul de bine: străduțe cu case pe care nu mă abătusem niciodată – pentru ca mereu mă grăbeam undeva și mergeam doar pe drumul cel mai scurt – zeci de arbuști de liliac pe lângă toate blocurile, copaci înfloriți, cea mai frumos renovată casă, cei mai frumoși copaci gemeni și cea mai înduioșătoare lumină de după-amiază.